Kirjoitusten sarjat

Haluan kirjoittaa tekstejä hieman erilaisilla näkökulmilla ja teemoilla –  voisi kai puhua jonkinlaisista kirjoitusten sarjoista. Lisäksi kirjoitan satunnaisia yksittäisiä tekstejä, joissa pohdin milloin mitäkin kirjallisuuteen, kulttuuriin ja häpeään liittyvää. 

Kokoan tänne pienet esittelyt menneistä ja käynnissä olevista postaus-sarjoista. Ne löytää blogista kootusti sarjan omalla tagilla. 


Jatkuvat sarjat:

Arvostelut / lukupäiväkirjat – Lukukokemuksen reflektointia ja ajatuksia kirjasta. Oikeastaan suurin osa postauksistani kuuluu tähän sarjaan, silloinkin, kun ne kuuluvat myös tarkemmin tematisoituun kirjoitusten sarjaan. Annan kirjoille tähtiä yhdestä viiteen, häpeällisen subjektiivisesti ja mielivaltaisesti, ja usein sorrun päättämättömyydessäni myös desimaalien käyttöön. Päätän kirja-arviot Hävettikö? -osioon, jossa mietin sitä, miten paljon kirjasta kirjoittaminen ja sen lukeminen hävetti, ja miksi. Yritän tällä osiolla kaivautua kirjallisuuden arvostuksien mähmäiseen suohon ja purkaa häpeä – statussymboli -asetelmia omassa lukemisessani.  

Kirja vs Adaptaatio – Lukijoiden (minä mukaan lukien) kuulee usein sanovan, että "kirja on aina parempi" – mutta onko näin? Tässä sarjassa yritän selvittää asiaa lukemalla jonkin kirjan ja tutustumalla siitä tehtyyn adaptaatioon: elokuvaan, tv-sarjaan, näytelmään, musikaaliin, sarjakuvaan... Sitten asetan teokset julman ja kohtuuttoman vertailun kohteeksi, ja päätän lopuksi, kumpi oli parempi: kirja vai adaptaatio. 

Lapsuuteni kirjat – Sarjassa luen lapsuuteni kirjoja, ja pohdin, millaisia tunteita ne herättävät nyt. Mitä muistan kirjoista ennen lukemista, herääkö nostalgian tunteita, voiko muistiini ollenkaan luottaa? Kestävätkö lapsuuden suosikit lähempää tarkastelua vielä tänä päivänä? TULOSSA

Koulutieni kirjat Lapsuuteni kirjojen sisarsarja, jossa luen peruskoulussa ja lukiossa äidinkielen tunneille lukemiani kirjoja, ja muistelen, millaisia keskusteluja niistä syntyi. Pohdin myös, miksi ne ehkä valikoituivat tunneilla luettaviksi, ja palvelivatko ne tarkoitustaan. Valitsisinko itse opettajana saman kirjan luokkahuonekirjaksi? TULOSSA


Erikoissarjat:

Tulikaste esseistiikkaan – Mitä tapahtuu, kun esseistä lähes mitään tietämätön ummikko menee yliopistossa esseen lajia käsittelevälle kurssille? Ainakin hän saa pitkän listan esseekokoelmia luettavaksi. Tässä alkuvuodesta 2023 julkaistavassa sarjassa dokumentoin sukellustani esseistiikkaan. Löydänkö uuden lempikirjallisuuden lajin, vai pysynkö jatkossa entistä kauempana kaikista esseistä?

Kommentit